tisdag 26 juni 2012

Det var en gång för mycket böcker

Äh, stryk det. Finns inget som heter för mycket böcker, inte i min värld i alla fall och säkert inte i eran heller.

Har idag vaknat upp från en förkylning som jag vaknade med på Midsommarafton och jag bara älskar att min hjärna är vaken igen. Jag hatar att vara förkyld, man kan inte göra allt man vill och man orkar liksom bara ligga i soffan som det lik man känner sig som. Så om ni undrar över den massiva mängd med böcker jag visar er i detta inlägg så beror det alltså på att det är först nu jag har orkat samla ihop dem och riktigt ta in hur många de är. För ja, eh, jag kan tydligen inte sluta handla böcker på second hand.
Massiv hög med nyköpta böcker...



Köpt på diverse loppisar/second hand:

Hög 1:
The Bean Trees av Barbara Kingsolver
Flowers in the Attic av Virginia Andrews
Angela's Ashes av Frank McCourt
I'd Tell You I Love You, But Then I'd Have to Kill You av Ally Carter (Yay! Hittade 3:e boken på second hand för ett tag sedan och nu 1:a.)
Footprints in the Sand av Sarah Challis

Hög 2:
Tuesdays with Morrie av Mitch Albom
The Body in the Library av Agatha Christie
To the Lighthouse av Virginia Woolf
The Boat av Nam Le
The Time Traveler's Wife av Audrey Niffenegger (Tidsresande, awesome.)
Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear


 Hög 3:

The Da Vinci Code av Dan Brown
Simon & Sophie av Emma Granholm
Bilbo av J. R. R. Tolkien (Känner Sagan om ringen-peppen komma..)
Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers
Beastly av Alex Flinn (5 spänn, ny bok, I like it.)
The 2½ Pillars of Wisdom av Alexander McCall Smith
Where the Heart Is av Billie Letts 

 Hög 4:
Neverwhere av Neil Gaiman (15 spänn, också helt ny, galet.)
Atonement av Ian McEwan
My Sister's Keeper av Jodi Picoult
Push av Sapphire


Köpt på internet:


That Summer av Sarah Dessen
This is Not a Test av Courtney Summers
The Right to Write av Julia Cameron

Vilken bok blev jag gladast över då?

Ni får ursäkta mitt hår. Min lugg är från helvetet.

Yup. Courtney freakin' Summers har skrivit en zombiebok! Så fort jag har läst ut Eld så. Då jäklar.


Sötnos som flög fel.

Sen måste jag också bara nämna den lilla fågeln som flög in i fönstret hos mig i lördags. En liten baby. Vet inte om den klarade sig, vi fick lämna in den på ett ställe här i Göteborg där de tar hand om skadade, vilda fåglar. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att plutten fick flyga iväg efter att vi åkt därifrån.




För att inte avsluta med något ledsamt så kan jag säga att jag vann en tävling häromdagen! Agnes och Fridas sommartävling där man vann en bokbeställning för 20 Euro på Book Depository. Och jag vann! Blev så, så, så glad. Valde två böcker som jag har velat läsa ett tag, visar dem när de dyker upp.

Hoppas ni har en bra sommar!

torsdag 21 juni 2012

Ruby Red av Kerstin Gier

Titel: Ruby Red
Författare: Kerstin Gier
Förlag: Henry Holt and Company
Originaltitel: Rubinrot
Originalspråk: Tyska
Serie: Edelstein Trilogie #1
Antal sidor: 324
Utkom: Maj 2011 (original 2009)
Utläst: 11 juni 2012 

Gwyneth Shepherd's sophisticated, beautiful cousin Charlotte has been prepared her entire life for traveling through time. But unexpectedly, it is Gwyneth, who in the middle of class takes a sudden spin to a different era! 
  
Gwyneth must now unearth the mystery of why her mother would lie about her birth date to ward off suspicion about her ability, brush up on her history, and work with Gideon--the time traveler from a similarly gifted family that passes the gene through its male line, and whose presence becomes, in time, less insufferable and more essential. Together, Gwyneth and Gideon journey through time to discover who, in the 18th century and in contemporary London, they can trust.

~*~
 
Åh, så fantastiskt att kunna resa i tiden. Att kunna fara tillbaka till tider då kvinnor var förtryckta och det inte fanns något internet. Eller kanske inte. Speciellt inte när man helt plötsligt kan skjutsas iväg utan att vara beredd och landa på samma ställe fast hundra år bak i tiden. Och sedan komma tillbaka till nutid igen och landa framför en grupp med chockade människor. Nej, man kan ju inte heller resa tillbaka till ett år då man själv levde. Vad är då meningen? Jag hade gärna rest tillbaka till de stunder då jag tog riktigt klantiga eller pinsamma beslut och skakat om mig själv och bett mitt yngre jag att ta rätt beslut istället. Men det går inte om man är en tidsresenär i Ruby Red.

Trots dessa begränsningar så vill jag när jag läser denna bok också följa med till 17- och 1800-talet. Jag vill också få kläder specialsydda för mig och som passar den tidsperiod jag ska till. Och att få berätta en massa saker om framtiden för gubbar som bara skrattar åt det man säger, som Gwyneth gör. Till exempel att i framtiden så åker man tåg under marken och det är så att världen tog sig igenom två hela världskrig. Eller visa dem en mobiltelefon. Fun times.


Anledningen till att jag babblar så om tidsresandet är för att jag blev lite besatt av det när jag läste. Blir ofta så när jag läst eller sett något med något speciellt tema, jag vill bara ha mer och mer. Men det går ofta över efter ett par dagar. Fast inte den här gången. (Bra böcker om tidsresenärer, någon?)


Ruby Red
är översatt från tyska, men utspelar sig i London. Gwyneth heter egentligen Gwendolyn och jag kan absolut inte förstå varför man översätter namn. Det är något som jag aldrig kommer förstå mig på. Finns undantag, naturligtvis. Men i detta fall så är det obegripligt. Men, men. Man ska inte störa sig på småsaker. (Som att Gwyneth, precis som många andra YA-huvudkaraktärer, får en crush på killen som behandlar henne som om hon vore en två-åring och bara är allmänt tyken mot henne.)


Om denna recension är lite otydlig och tar upp saker ni inte alls bryr er om när det kommer till en bok så kan jag väl avsluta med det här: Ruby Red är en bra och annorlunda YA-bok, jag älskar det faktum att den utspelar sig i London och att upplägget är olikt det mesta jag läst. Den har sina brister, men vad vore väl en berättelse utan dem?


Handling: 4,5/5
Språk: 4/5
Karaktärer: 4/5
Omslag: 5/5

Totalt betyg: 4,5/5

måndag 11 juni 2012

Finfina bloggar

Jag har fått en stämpel! Ja, ni kanske har märkt den där "favoritbloggstämpeln" som har svävat omkring bland bokbloggarna? I alla fall så blev jag galet lycklig när jag såg att Man som har bloggen Bokskadad hade nämnt mig som en av sina favoriter :) Tack Man, dina ord betyder mycket.

Det var Nelly på Nellons Bokblogg som startade det hela och man ska alltså välja ut fem bloggar som man gillar extra mycket för tillfället. Dock så valde jag fyra stycken, kände att dessa var de jag ville uppmärksamma lite extra den här gången.


BOKNEA
Nea är en bloggare jag följt under ganska lång tid, sedan innan jag själv startade min egen bokblogg och hon har absolut inte tappat i kvalitén på sina inlägg. Snarare har hennes blogg bara växt och växt hos mig och jag älskar att läsa hennes ofta långa, ibland riktigt roliga och då och då djupa inlägg.


BOOKLOVIN
Booklovin, som drivs av två tjejer vid namn Agnes och Frida, är full med boknyheter, recensioner och annat sånt där som man vill läsa när man är en boknörd. De skriver personligt och ärligt om böckerna de läser och jag gillar deras blogg grymt mycket.


BLADVÄNDAREN
Lisas blogg har alltid var en jag tyckt mycket om att läsa. Och hon fortsätter med fina inlägg som är alltifrån tankeväckande till roliga så att man börjar skratta. Jag tycker alltid att det är roligt att läsa Lisas tankar om en bok eller om saker i allmänhet.


BOKSKADAD
Denna blogg har snabbt blivit en av mina absoluta favoriter. Man som driver den skriver intressanta och underhållande inlägg som jag verkligen skyndar mig att läsa. Och om jag skulle beskriva Man och hennes blogg med endast ett ord så skulle det bli detta:
Inspirerande. För det är verkligen det hon är.


Det finns så många fina bloggar där ute! Jag har en lista med länkar till en hel del av dem uppe bland mina flikar eller sidor eller vad de nu kallas, så kika gärna in där. Har inte uppdaterat den särskilt mycket på sistone så självklart är det bara att nämna sin blogg i kommentarerna om jag inte har skrivit med den!

Jag är så tacksam för att jag upptäckte bokbloggarvärlden och jag älskar er alla fastän jag inte träffat en endaste en av er.

torsdag 7 juni 2012

När Malin var liten

Ja, då var hon blyg och satt hellre med näsan i en bok än sprang runt, runt, runt som en del barn verkar göra. Även om hon såklart gjorde det ibland hon med, i skogen eller runt den lilla ort där hon växte upp. Men det bästa i Malins liv var böckerna. Ända sedan hon lärde sig läsa runt fem års ålder. Men vad läste hon?

För några månader sedan bestämde jag mig för att rensa lite i ett förråd här hemma som är fullt av lådor med leksaker, gosedjur och ni vet, böcker. Det var hur härligt som helst att sitta och titta på och bläddra lite i de böcker jag läste när jag var riktigt liten. En del mindes jag som favoriter, andra visste jag att de bara blivit lästa en endaste gång. Men när jag var yngre spenderade jag även en hel del tid på biblioteket, och jag minns hur tydligt som helst att jag efter varje besök kom ut med en eller två kassar sprängfyllda med böcker. Tror bara man fick låna tolv böcker varje gång på sitt lånekort, så några fick stanna kvar och några fick säkert mamma låna på sitt.

Dessa böcker, de som jag fick lämna tillbaka då de var lästa, de minns jag inte vilka det var. Så när jag mitt i allt rensande fann ett lånekvitto från januari 1998 så tjöt jag faktiskt till lite. Det var som om sju år gamla Malin pratade med vuxna Malin. Kvittot var skrynkligt hopvikt och lite gulnat, men man kunde se klart och tydligt vad som fått följa med hem den där dagen i januari för fjorton år sedan.

Det var Astrid Lindgren med Madicken och Junibackens Pims och Visst är Lotta en glad unge, boken Den vita stenen som också var en teveserie jag älskade (kanske var därför jag lånade boken?), Jonathan Swifts Gullivers resa till Lilleputt, två böcker om Albin; Albin riddare och Albin viking, båda skrivna av Ulf Löfgren. En titel jag genast kände igen var En ettas dagbok av Viveca Lärn. Varför just denna stod ut vet jag inte, kanske för att jag tyckte om den mycket. Resterande böcker är några jag inte kan finna på internet alls, eller inte särskilt mycket om. Dessa har titlarna Hundpromenaden, Kanin-mysteriet, Duncan och den nyfikna kalven, Torghunden och Gröna huset. Tolv böcker. Tolv böcker från mitt förflutna som bara dök upp, mitt i allt och från ingenstans.


Tror jag ska ta en tur till mitt gamla bibliotek som jag inte besökt på år och dar och vandra omkring lite. Bara för att.



"The past is never where you think you left it." 
Katherine Anne Porter.

"Without libraries, what have we? We have no past and no future."
Ray Bradbury.

söndag 3 juni 2012

Sammanfattning - Maj 2012

Funderade ett tag på om jag ens skulle skriva det här inlägget, men vad fasen, känns ju udda att en månad ska fattas.

Antal lästa böcker: 0
There it is. Jag läste inte ut en enda bok i maj. Blä. Men nu är det ju sommar, så jag tänker glömma april och maj och bara börja om.


Förutsägelser om juni:
Hoppas läsa ut några böcker jag har börjat på. Vilka det blir kan ni se nedan. Sen får vi se.

Starters av Lissa Price, Ruby Red av Kerstin Gier och Tom Sawyer av Mark Twain.

lördag 2 juni 2012

Nya fynd

Idag har varit en bra dag. Solen skiner, jag har gett blod för första gången i mitt liv, jag har sått lite blommor och fyndat några böcker. Mysigt..

Det här med att köpa böcker på second hand kommer bli ett beroende för mig, det känner jag redan nu. Problemet är bara att jag kommer vilja gå dit oftare än de har fyllt på med nya böcker. Så får helt enkelt hitta fler ställen som har lika bra utbud som Stadsmissionen i Majorna och Erikshjälpen i Västra Frölunda. Om ni känner till några bra i Göteborg så är det bara att säga till :) Tror jag ska gå till Myrorna nästa gång.

8 böcker blev det även den här gången, 10-15 kronor styck. Alldeles underbart.

Böckerna ligger på en ursöt liten pall jag köpte idag, ska måla den vit så blir den nog ännu sötare!
The Gargoyle av Andrew Davidson
The Alchemist av Paulo Coelho
One Day av David Nicholls
Treasure Island av Robert Louis Stevenson
The Wind in the Willows av Kenneth Grahame
Running Out of Time av Margaret Peterson Haddix
Foxfire av Joyce Carol Oates
Boken om Hugo och Josefin av Maria Gripe

The Gargoyle har jag sett på en del svenska bloggar och jag älskar de svarta sidkanterna på den. The Alchemist köpte jag för att jag vill läsa något av Paulo Coelho. One Day för att den verkar så fin. Treasure Island och The Wind in the Willows för att jag ska läsa fler klassiker och dessa verkar bra. Running out of time köpte jag för att jag har hört att Haddix skriver bra böcker. Samma med Foxfire, Joyce Carol Oates är en välkänd författare så jag vill mest bara läsa någonting av henne. Detta gäller även Maria Gripe + att jag såg filmen Hugo och Josefin när jag var liten och vill läsa boken nu.


Hoppas ni har en bra helg!