lördag 3 november 2012

Fyra minirecensioner

Har fyra väldigt olika böcker som jag tänkte skriva lite om idag, nämligen en klassisk barnsaga, en ungdomsbok om abort, en blodig serieroman och en inte särskilt imponerande barnbok.


Alice's Adventures in Wonderland - Lewis Carroll
Denna fascinerande saga läste jag för ett tag sedan, men minns den väl då jag råkade bli lite kär i den. Alla har antagligen hört talas om, läst eller sett någon version av Alice i Underlandet, så gå in på handlingen tänker jag inte göra så mycket. Men har ni inte läst denna bok tycker jag att ni borde i alla fall försöka. Den är underlig, rolig så att man både asgarvar och fnissar och den är framför allt en grymt fantasifull historia som förtjänar att läsas om och om igen. 5/5

Tre veckor över tiden - Gunnel Beckman
Vore det inte för kursen i barn- och ungdomslitteratur så hade jag aldrig plockat upp den här boken. Den är skriven på sjuttiotalet och handlar om abort. Låter det lockande? Nej, tänkte väl det. Istället för att berätta en, ni vet, vanlig berättelse med handling och röd tråd och allt det där, så har Beckman gjort hela boken till en debatt om abort. Kanske var det trevligt för ungdomarna för 40 år sedan att läsa en sån här bok, men jag tvivlar på det. Den var trist, full av moralkakor och bara så himla fel. 1/5

Love Hurts - Kim W. Andersson
En samling serier med ett och samma tema, Love Hurts, som ju verket även fått heta. Det är en mängd olika berättelser som innehåller olycklig kärlek, besatthet och blod. Inget för den som är känslig. Men jag fann den väldigt underhållande och blev imponerad av den för mig innan okända skaparen Kim W. Andersson. Mer av honom tack! 4/5


The Wolves in the Walls - Neil Gaiman & Dave McKean
Kanske var det för att jag absolut inte föll för tecknarstilen, men den här barnboken var bara inte min grej. Grundkonceptet för berättelsen var väldigt intressant och roande udda, men det hela blev bara så blah. Teckningarna distraherade mig från vad som berättades och jag stängde boken med en skakning på huvudet, snarare än med ett leende som är fallet med de flesta andra barnböcker. Men nej, The Wolves in the Walls var inte alls något som föll mig i smaken. 3/5

6 kommentarer:

  1. Åh, är riktigt sugen på att läsa Alice i underlandet... Är det svår engelska? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! :) Nja, jag minns faktiskt inte om engelskan var krånglig. Det är väl mest författarens knasiga namn på allt som är lite knepigt att hänga med i.. :)

      Radera
  2. Kul med lite minirecensioner! (: "Alice i underlandet" läste jag på svenska i början av året. Tyckte om den, men kanske inte uppskattade den lika mycket som du (frågan är om den hade varit bättre på engelska). Men den är bra (jag hade mest Disney's tecknade version i huvudet när jag läste den, och det känns inte som om den gör den rättvisa på något sätt)! ^^ (:

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta jag hört nämna Alice verkar ha en lite ljummen åsikt om den. Inte så bra, men inte så kass heller. Många verkar ogilla den starkt också, haha..

      Måste ta och se ett par filmversioner av den snart! Har inte sett en enda sedan jag såg den tecknade när jag var pytteliten :)

      Radera
  3. Jag läste Alice i Underlandet på engelska för ett tag sedan och jag gillade den jättemycket! :D Jag blev lite förvånad över mitt gillande, men kul att du också tyckte om den :)

    SvaraRadera
  4. Måste bara säga att det är jätteroligt att äntligen hitta någon som också älskar att läsa - och som dessutom läser samma typ av böcker som jag gör. På engelska, dessutom, precis som jag :)

    Jag kommer garanterat att titta in här oftare!

    Hälsningar från en 24-årig Stockhomstjej :)

    SvaraRadera