måndag 14 maj 2012

Någon vecka bakom

I tre dagar var jag borta i Berlin, men när jag kom hem kändes det som om jag varit hemifrån i ett par veckor. Jag har fortfarande inte vant mig vid den så kallade verkligheten än, trots att jag kom hem i onsdags. Ja, jag är udda på det sättet. Men, men. Berlin var en underbar stad att traska (och framförallt cykla!) omkring i. Mycket fint att se. Eftersom jag reste med en vän som inte alls är lika besatt av böcker som jag så fick jag anstränga mig för att inte springa in i varenda bokhandel jag såg. Men jag kan ju inte ens tyska och de engelska böckerna var lika dyra i Berlin som de är här...så det gjorde inte så mycket. Det var ju fortfarande lockande, dock.

Sedan jag kom hem har jag försökt läsa ikapp blogginlägg och lite annat smått och gott. Men det tar ju sin lilla tid då jag har en hög med tentor som också väntar. Men om en månad... en månad... då är jag ledig från pluggandet och kan fasiken läsa hur mycket jag vill! Jag längtar.

Sjukligt vackra Berliner Dom i Berlin, Tyskland

Någon gång för kanske en vecka sedan (eller två? min tidsuppfattning finns ej längre) blev jag utmanad av Man på bloggen Bokskadad att svara på elva frågor. Nu (eller ja, ett tag sedan då jag som sagt ligger lite efter i internet-livet) har jag även blivit utmanad av Läsa & Lyssna, en blogg jag inte stött på tidigare. Tack för att jag får svara på dina frågor! Älskar att upptäcka nya bloggar så det blev liksom dubbelt så roligt; få svara på frågor och hitta en ny blogg. Här kommer i alla fall mina svar:

1. Vilken bok önskar du att du skrivit?
Oj, så svårt. Jag tror jag måste säga ingen alls. För alla böcker jag har läst och älskat vill jag inte ha skrivit själv, eftersom jag älskar just det där med att få ta del av en berättelse som man inte vet någonting om. Upptäcka allt från början till slut. Men om jag ska vara lite ful så kanske jag skulle säga Harry Potter. Då hade jag i alla fall varit stenrik, haha.

2. Läser du helst svenska översättningar eller originalspråk?
Originalspråk, sedan ungefär år 2009 då jag upptäckte att det är mycket roligare så. Fast jag gillar ju hela grejen med att översätta böcker, kanske inte så konstigt då jag för tillfället har planer på att läsa till just översättare. Böcker borde finnas tillgängliga för alla, oavsett om man kan originalspråket eller inte.

3. Vilken var din favoritbok när du var 15 år…
Systrar i jeans...skrev jag utan att tveka. Älskade verkligen den serien helhjärtat.

4…och vilken är din favoritbok nu?
The Hunger Games är ju en självklar. Och Chasing Brooklyn och Speak. Är de tre som jag skulle rädda om min bokhylla plötsligt började brinna tror jag.

5. Vilken är din bästa film som baserats på en bok?
Har konstigt nog inte sett så många. The Hunger Games var ju bra och allt, men jag måste nog säga Speak baserad på boken av Laurie Halse Anderson som jag nämnde i förra frågan.

6. Hur får du tips på nya böcker att läsa?
Genom bloggar, Goodreads, författare som tipsar om andra författare... Från alla möjliga håll helt enkelt.

7. Har du varit med i/skulle vilja vara med i en bokcirkel och vilka böcker skulle du vilja att ni läste?
Nej, har aldrig varit det. Men skulle gärna vilja vara med i en bokcirkel som läste klassiker. Något jag alltid önskar att jag gjorde mer och då skulle jag ju få en riktigt bra anledning till att göra det också :)

8. Om du börjar på en bok som du tycker är dålig, avslutar du den då i alla fall eller lägger du undan den oavslutad?
Jag har riktigt svårt att stänga igen en bok för alltid som jag inte har läst klart. Även om den får mig att gnissla tänder och rycka ur mitt eget hår så vill jag ha läst hela. Fråga mig inte varför, jag har inte en endaste aning. Ganska dum vana när jag väl tänker efter...

9. Vilken ”guilty pleasure”-bok har du läst och gillat trots att det egentligen inte är coolt att erkänna det…:-)?
Hehe... Gossip Girl faller väl under den titeln. Läste halva serien för kanske tre år sedan och älskade humorn i den. Men det går ju knappt att erkänna. Böckerna är lagom fåniga och har inget djup överhuvudtaget, men roliga, det är dem. (Och ja, jag har planer på att läsa klart serien någon gång.)

10. Om du fick nominera en författare till Nobelpriset i litteratur, vem skulle det vara då och varför?
Här måste jag bara passa, för jag har ingen aning om vilka författare som tidigare har vunnit eller vad som krävs av någon för att vinna just det priset. De som poppar upp i huvudet är jag ganska säker på att de har vunnit för längesen.

11. Låna på biblioteket eller köpa och samla?
Köpa och samla är mina budord. Är galen i att samla saker och blir alltid ledsen om en samling blir fulländad. Det är ju själva letandet och samlandet som är det roliga. Men böcker tar ju aldrig slut, jag kommer aldrig kunna äga alla. Så jag köper på mig så många jag bara kan och drömmer om att en dag fylla ett helt hus med bara böcker.

Det var allt jag hade att skriva just nu. Ska fortsätta läsa ikapp alla bloggar. Ha det bra!

3 kommentarer:

 1. Jag hetsläste Gossip Girl under några dagar och kom nog igenom mer än hälften, men sen mådde jag illa och undrade vad jag höll på med. :P
  När Chuck inte ens var Ed Westwick liksom...

  SvaraRadera
 2. Åhh Berlin, Älskar den staden alltså! Jag beundrar dig lite eftersom du orkar läsa ut böcker du inte gillar!

  SvaraRadera
 3. Håller med om det där med att köpa och samla...speciellt om det är serier! När serien blir komplett är man ju jättenöjd...:-)

  SvaraRadera