söndag 16 september 2012

Obligatorisk läsning

Det låter kanske lite tråkigt och inte särskilt lockande? Men ibland kan den där läsningen man måste ta sig igenom vara riktigt rolig. Som i kursen jag läser just nu. Den heter ju Barn- och ungdomslitteratur, så det är klart att vi läser roliga böcker.

Tänkte bara berätta lite om vad vi har gjort hittills på kursen. Vi har bara setts två gånger, men det har varit två roliga träffar.

Första lektionen pratade vi allmänt om alla böcker på läslistan, och om en barnbok jag läste innan vi skulle börja med titeln Sjörövarbok. En lite udda barnbok med nakna kvinnor och sprit i, men okej, jag gillar den. För den är full av rim och såna gillar vi väl allihop? Käcka små ramsor och pirater och allt sånt där blir en underhållande bok.

Kapten Hååv låg och sov.
Skepp ohoj! Å blås ut!
Kapten Stygg låg på rygg
med en flaska på lut.
Kapten Mankar låg för ankar
Kapten Sill låg nästan still.
Kapten Träfot låg för fäfot
Kapten Trä han låg i lä!
Lollipop lollipop
Jolly Roger i topp!
Kapten Zuhr låg på lur
för att bida sin tur.

Ja, så skriver han alltså, Lennart Hellsing, i denna Sjörövarbok. Ganska briljanta rim om ni frågar mig, enkla och roliga. Hade jag varit liten och läst denna hade jag absolut blundat för fylla och nakenhet och älskat boken.

Näst ut var Askungen. Vi skulle ta med oss två varianter av denna saga till lektionen och jag, som inte har någon koll alls på sagor och var man finner dem, tog den lätta vägen den här gången. Då jag inte hade tid att ta mig runt till en massa ställen och leta efter Askunge-sagor så fick jag leta hemma. Så ja, jag tog med mig min pappas gamla Min Skattkammare-bok där Askungen fanns med och så Cinder av Marissa Meyer. Ja, det är ju faktiskt en version av Askungen och jag tänkte att ingen annan kommer ha med sig en liknande bok så jag kunde lika gärna. Och det var lite roligt att sitta där och berätta om min version av Askungen med robotbitar och hela alltet.

http://photo.goodreads.com/books/1308244435l/562849.jpgSamma lektion som Askungen så var det Alice i Underlandet som gällde. Jag läste den på engelska, så Alice's Adventures in Wonderland blev det för mig. En galet underhållande bok och jag gillade den verkligen! Kommer nog en recension på den snart så ska inte gå in för mycket på detaljer. (Men nu har jag i alla fall läst en av mina 50 klassiker.)

Det här var en liten uppdatering från mig och nu ska jag fortsätta dyka in i den "obligatoriska" läsningen, som faktiskt är allt annat än jobbig. Snarare älskar jag allt jag behövt läsa hittills och vill bara gå på nästa lektion!

2 kommentarer:

  1. Åh vad roligt det låter, skulle också vilja gå en sån kurs. :)

    sv: The Duff hittade jag faktiskt på din blogg. :) Ska börja på den när jag läst klart boken jag läser nu. :)

    SvaraRadera
  2. Är Cinder bra? Jag läste Beastly och den gillade jag inte så nu är jag lite skeptisk till hela genren.

    SvaraRadera