torsdag 21 juni 2012

Ruby Red av Kerstin Gier

Titel: Ruby Red
Författare: Kerstin Gier
Förlag: Henry Holt and Company
Originaltitel: Rubinrot
Originalspråk: Tyska
Serie: Edelstein Trilogie #1
Antal sidor: 324
Utkom: Maj 2011 (original 2009)
Utläst: 11 juni 2012 

Gwyneth Shepherd's sophisticated, beautiful cousin Charlotte has been prepared her entire life for traveling through time. But unexpectedly, it is Gwyneth, who in the middle of class takes a sudden spin to a different era! 
  
Gwyneth must now unearth the mystery of why her mother would lie about her birth date to ward off suspicion about her ability, brush up on her history, and work with Gideon--the time traveler from a similarly gifted family that passes the gene through its male line, and whose presence becomes, in time, less insufferable and more essential. Together, Gwyneth and Gideon journey through time to discover who, in the 18th century and in contemporary London, they can trust.

~*~
 
Åh, så fantastiskt att kunna resa i tiden. Att kunna fara tillbaka till tider då kvinnor var förtryckta och det inte fanns något internet. Eller kanske inte. Speciellt inte när man helt plötsligt kan skjutsas iväg utan att vara beredd och landa på samma ställe fast hundra år bak i tiden. Och sedan komma tillbaka till nutid igen och landa framför en grupp med chockade människor. Nej, man kan ju inte heller resa tillbaka till ett år då man själv levde. Vad är då meningen? Jag hade gärna rest tillbaka till de stunder då jag tog riktigt klantiga eller pinsamma beslut och skakat om mig själv och bett mitt yngre jag att ta rätt beslut istället. Men det går inte om man är en tidsresenär i Ruby Red.

Trots dessa begränsningar så vill jag när jag läser denna bok också följa med till 17- och 1800-talet. Jag vill också få kläder specialsydda för mig och som passar den tidsperiod jag ska till. Och att få berätta en massa saker om framtiden för gubbar som bara skrattar åt det man säger, som Gwyneth gör. Till exempel att i framtiden så åker man tåg under marken och det är så att världen tog sig igenom två hela världskrig. Eller visa dem en mobiltelefon. Fun times.


Anledningen till att jag babblar så om tidsresandet är för att jag blev lite besatt av det när jag läste. Blir ofta så när jag läst eller sett något med något speciellt tema, jag vill bara ha mer och mer. Men det går ofta över efter ett par dagar. Fast inte den här gången. (Bra böcker om tidsresenärer, någon?)


Ruby Red
är översatt från tyska, men utspelar sig i London. Gwyneth heter egentligen Gwendolyn och jag kan absolut inte förstå varför man översätter namn. Det är något som jag aldrig kommer förstå mig på. Finns undantag, naturligtvis. Men i detta fall så är det obegripligt. Men, men. Man ska inte störa sig på småsaker. (Som att Gwyneth, precis som många andra YA-huvudkaraktärer, får en crush på killen som behandlar henne som om hon vore en två-åring och bara är allmänt tyken mot henne.)


Om denna recension är lite otydlig och tar upp saker ni inte alls bryr er om när det kommer till en bok så kan jag väl avsluta med det här: Ruby Red är en bra och annorlunda YA-bok, jag älskar det faktum att den utspelar sig i London och att upplägget är olikt det mesta jag läst. Den har sina brister, men vad vore väl en berättelse utan dem?


Handling: 4,5/5
Språk: 4/5
Karaktärer: 4/5
Omslag: 5/5

Totalt betyg: 4,5/5

6 kommentarer:

 1. Den här boken står helt klart på min to-read lista, den verkar jättebra :)

  SvaraRadera
 2. Av någon anledning har jag tagit på mig någon sorts personlig mission att sprida budskapet om denna bok... Så vad kul att du gillade den!

  SvaraRadera
 3. Har hört att Tidsresenärens hustru ska vara bra. Den handlar om tidsresor:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska jag definitivt läsa! Har den i bokhyllan :)

   Radera
 4. Huh. Hade inte hört talas om den här boken innan du nämnde den i på din blogg, och jag måste säga att den låter oerhört bra! Kul att det är en tysk författare också!

  SV: Tack så jätte mycket! Och ja, man borde verkligen lägga ner tid och ork på viktiga saker istället. Inte något sådant som en bokserie.
  Och det känns roligt att veta att någon uppskattar ens inlägg! Man blir alltid lika glad. (:

  SvaraRadera
 5. Hade inte heller hört talas om boken innan, men den låter mycket intressant. Det är kul när det kommer böcker som verkligen tar vara på ämnet (i detta fall tidsresande) så bra att man inte tänker på de småmissar som görs!

  Kan inte heller fatta det här med att översätta namn, det blir inte riktigt samma grej då på något vis...

  SvaraRadera