fredag 2 september 2011

Lista #1: Sju författare jag är nyfiken på

Vart siffran sju kom ifrån, det vet jag inte riktigt, men det kändes bara som att det var tvunget att vara så många i den här listan. Min första lista efter att jag bestämt mig för att lägga upp en massa listor på bloggen handlar alltså om författare vars namn jag hört många gånger och som jag verkligen vill läsa någonting av.
Ellen Hopkins. Källa.

1. ELLEN HOPKINS
Först ut på listan är Ellen Hopkins. Hon skriver böcker på vers om viktiga och fruktansvärt verkliga saker. Crank skrev hon med sin egen dotter i tankarna, om en tjej som blir beroende av droger precis som Hopkins dotter. Att läsa hennes böcker är en självklarhet, då jag hört så många bra saker om dem och för att jag tycker att det är viktigt att vara medveten om vad som händer med människor där ute.

Johanna Lindbäck. Källa.
2. JOHANNA LINDBÄCK
Vidare till en författare som är rätt annorlunda från Ellen Hopkins. Lindbäck skriver svenska ungdomsböcker och jag har inte läst någon av dem än, trots att två står i hyllan och ropar på mig att de vill bli lästa. Ska ta och läsa hennes Saker som aldrig händer inom en snar framtid. Är väldigt nyfiken på hur Lindbäck skriver, då jag följer henne både genom Twitter och på Bokhora, och älskar hennes boksmak.

3. JANE AUSTEN
Det blir verkligen en drös olika författare på den här listan, men det var lite det som var meningen. Austen är en av dessa äldre författare som jag aldrig läst någonting av. Är antagligen en klyscha att börja med hennes Pride and Prejudice, men det är den jag tänker läsa först. Om jag gillar den, ja, då tänker jag läsa alla hennes böcker. Om inte, då har jag i alla fall provat.

4. J. R. R. TOLKIEN
Även om jag tvekar på att läsa Sagan om Ringen-böckerna, så är jag fortfarande väldigt nyfiken på hur de är i bokformat då jag endast sett filmerna. Men det känns som att läsa dessa böcker är ett projekt att ta sig an någon gång i framtiden, för som det ser ut nu så tror jag inte riktigt att jag har tiden att sätta mig in i dem. Fast oavsett så är jag riktigt intresserad av att få reda på mer om denna författares skrivande.

5. DR. SEUSS
Anne Rice. Källa.
Kanske en lite konstig man att ha på sin lista. Han skriver mest barnböcker som man hör talas om av amerikaner. Men då jag hört detta namn så oändligt många gånger kan jag inte låta bli att undra vad det är med hans böcker som gör att så många har läst dem.

6.  ANNE RICE
Författaren alla känner till för hennes Vampire Chronicles-böcker är någon jag har velat kolla upp i en mindre evighet. Hon känns lite som en urmoder då det kommer till vampyrlitteratur, så det känns som ett måste att kolla upp hennes böcker.

7.  STEPHEN KING
Egentligen borde han inte räknas då jag läste Carrie av King för några år sedan. Men till mitt försvar kan jag säga att jag inte minns någonting av den boken. Inte hur han skrev eller byggde upp boken, utan bara några små fragment av handlingen. Så att läsa mer av Stephen King är verkligen något jag tänker göra.

6 kommentarer:

 1. J. R. R. Tolkien och Jane Austen är jag också nyfiken på. Av Stephen King har jag aldrig lyckats läsa något, fastän jag har "Pesten" i bokhyllan köpt på second hand. Nu i min kreativt skrivande-kurs ska jag annars läsa hans "Att skriva". (:

  SvaraRadera
 2. Jag har nästan läst allt av Tolkien. Har du läst Eragon? I så fall måste du ju läsa Sagan om ringen. Fast börja med Hobbiten, det är as mysig. Sedan är Tolkien intressant efter som att mycket i Sagan om ringen bygger på nordisk mytologi(du vet, Asagudar och sånt.) Sedan är den ju typ grunden till all fantasy litteratur, den och Narnia. (:

  SvaraRadera
 3. ielinashylla: "Att skriva" har jag också velat läsa länge. Har hört att den är riktigt bra :)

  smartasanna: Har inte läst Eragon, såg filmen när den kom på bio och avskydde den så det känns inte så jätteaktuellt ^^ Narnia har jag inte heller läst, haha, så får ta och kolla upp det också :)

  SvaraRadera
 4. Grejen med Narnia är att jag inte tyckt om böckerna jättemkt, men filmerna har jag tyckt om... (brukar vara tvärt om!)

  Köpte för övrigt Sagan om ringen-triologin idag för nästan ingenting alls... Kommer säkert som du säger inte ha tid att sätta mig in i dem. Men de är mina iaf. (;

  Ser fram emot ditt inlägg imorrn då det är Whedonhelg! ;D

  SvaraRadera
 5. Du borde verkligen läsa Sagan om ringen. Eller nej förresten, jag vet inte.. Den är bra och spännande men man kan inte läsa i så långa stunder.
  Efter 3 sidors (okej, överdrift) beskrivning av en stig (bara ett exempel) så tröttnar man på alla låååånga beskrivningar.

  Dock gillar jag boken mycket! :)
  Första gången fick jag den läst för mig vid sex års ålder. När jag läste den ett antal år senare så vet jag inte hur jag kunde förstå något av den. Eller jag kanske inte förstod, men låtsades ^^

  SvaraRadera
 6. Elin: Har förstått att det är rätt långa beskrivningar. Men, men. Man vet ju inte om man tycker om det förrän man provat, eller hur? Och du gillar ju den så det är ju bra :)

  SvaraRadera