söndag 4 september 2011

10 saker att älska med Buffy

Denna helg är det Whedon-helg, arrangerad av Helena på Fiktiviteter. Ett fantastiskt initiativ eftersom Joss Whedon, aka Skaparen av teveserier som Buffy, Angel, Firefly och Dollhouse, är vad man kan kalla rätt genialisk då det kommer till teveskapande.

Innan jag sätter igång med själva listan (var ju rätt uppenbart för mig att skriva en lista, eftersom jag älskar sådana nästan lika mycket som jag älskar Buffy), så vill jag bara introducera serien Buffy the Vampire Slayer lite.

För dig som inte har sett denna fantastiska serie förut så kan jag börja med att berätta att den inte alls är lika töntig som sin titel. Därför nämner jag den nästan aldrig vid sitt fulla namn, utan bara genom att säga Buffy. När jag var yngre brukade serien stå som Buffy och vampyrerna i tevetablån, och jag tror att jag alltid tyckte att det lät lite töntigt.

Mitt första minne av Buffy är ett avsnitt som utspelar sig i ett hus (riktigt detaljerat, jag vet) och att karaktärer som dyker upp är Buffy, Spike och Dawn. En scen utspelade sig i mörkret ute i Sunnydale. Det kan alltså ha varit vilket avsnitt av serien som helst ... Men sen så för några år sedan såg jag hela serien och ångrade att jag bara sett några enstaka avsnitt då och då under min uppväxt. Sedan dess har jag inte tröttnat på denna fantastiska serie och kommer aldrig att göra, det lovar jag. Så här kommer alltså 10 saker att älska med Buffy ... the Vampire Slayer. (inte i ordning efter hur mycket jag älskar dem)

Buffy Summers
1. Buffy Summers
Vad vore serien utan självaste Buffy? Ingenting. Hon är lika älskvärd som hon är irriterande ibland, man vill ge henne en smäll en gång och krama henne en annan. Men i slutändan så vet man att man inte hade kollat på serien om hon inte fanns där. Vill du se en serie med en huvudperson som är en stark och smart tjej som kan klå de flesta bad guys, då finns inget bättre än Buffy. Hennes styrka kombinerat med att hon faktiskt bara är en tonåring som vill ha roligt och leva ett vanligt liv, gör att serien blir lätt att relatera till. Trots att den är fylld av vampyrer och demoner.

2. Spike
Nummer två av de saker som gör att denna serie måste ses är vampyren Spike. Har du som läser det här riktigt förstått vem Spike är? Har du förstått att han är en av tevehistoriens bästa karaktärer? Hans dialog, hans godhet trots att han är ett monster, hans hår och att James Marsters porträtterar honom felfritt är alla anledningar till varför Spike är mer awesome än någon annan karaktär någonsin kommer vara. Du har inte sett awesome förrän du sett Spike.

3. Sunnydale High
Mycket mystiskt händer i Sunnydale och en hel del av det tar plats på Sunnydale High, skolan där Buffy, Willow och Xander går. Skolan har en plats i serien även när karaktärerna har tagit studenten och är en återkommande plats för ondska genom seriens gång. Detta kanske beror på att den är belägen över ett gap till självaste helvetet ... Jag älskar när serier och filmer utspelar sig i High School, så är väl därför jag har en speciell plats för just denna i mitt hjärta.

4. "Sidokaraktärerna"
Jag skulle kunna ge varenda karaktär i den här serien en egen plats på listan och en egen liten text som förklarar varför jag älskar dem. Men då hade detta inlägg varit längre än det redan är, och jag ska försöka hålla mig någorlunda "normalt långt". I alla fall. Två av mina absoluta "sidokaraktärer" som faktiskt är huvudpersoner är Willow och Xander. De är Buffys bästa vänner och kämpar vid hennes sida genom vått och torrt. Dessutom har de båda underbara dialoger, fina personligheter och utan dem hade Buffy inte varit Buffy helt enkelt.

Spike med sitt vamp-face på
5. Vampyrerna
De glittrar inte, de skriver inte dagbok och de dricker inte fejkblod på flaska. De är monster, och ser ut som det också. Med väldigt få undantag så är de av den onda sorten och Buffy dödar de hon kan, resten kallas Angel och Spike. Apropå Angel ...

6. Angel
Ja, jag är en av de som tycker om Angel. Jag vet att väldigt många inte gör det, men jag förstår inte varför. Han är broody och han är god för det mesta och han bekämpar ondska. Hur kan man inte älska honom? Okej, jag inser att Angel aldrig kommer vara lika älskvärd eller underbar som Spike. Det går bara inte. Men ända sedan första gången jag såg Angel har jag älskat honom. Han har en speciell personlighet och intressant historia. Och har du sett David Boreanaz?

7. Hela slayergrejen
Genom seriens gång får man reda på mer och mer om slayers, vilket alltså är vad Buffy är, en tjej som blir kallad som den enda i sin generation att ha styrkan för att bekämpa vampyrerna. Jag älskar konceptet och historien bakom det.

8. Humorn
Buffy är inte en komediserie. Men det är inte en actionserie heller, eller en dramaserie. Det är en blandning av alltihop, men något av det bästa med den är dess humor. Jag vet inte ens hur jag ska förklara det, men det är liksom en gömd slags humor. Om man nu förstår vad jag menar? Det är inte en uppenbar slags humor som tillslut står en rakt upp i ansiktet. Ibland måste man tänka efter för att förstå det roliga. Och det älskar jag.

9. Dialogen
Den är snabb, den är genomtänkt, den är rolig, den går ända in i hjärtat på en och den utgör större delen av serien. Det är genom dialogen vi får reda på vad alla varelser är för någonting, som vi får uppleva Anyas sköna ovisshet om det mänskliga livet, de djupa konversationerna som verkligen påverkar en. Dialogen i Buffy är en av anledningarna till varför jag föll pladask för den här serien på riktigt.
Självaste Joss Whedon

10. Helheten
Joss Whedon har skapat någonting som kommer följa med så otroligt många människor genom hela livet. Buffy the Vampire Slayer är ett fenomen och Whedon är verkligen ett geni. Det är han som kommit på hela grejen som serien baserar sig på, det är han som bestämt allt det underbara som hänt i serien och det är hans fantastiska huvud som skapat allt detta. Allt detta otroligt mäktiga, fantasifulla och helt enastående som gör serien Buffy the Vampire Slayer till det den är. Bäst.


Det var allt för mig. Hoppas att ni har orkat läsa i alla fall lite av mitt långa inlägg! Ta er gärna vidare till de andra bloggarna där det snackas om Whedon hela dagen lång. Ni hittar de olika tiderna och bloggarna här.

Övrigt om Buffy på bloggen:

14 kommentarer:

 1. Vilken snygg design du skaffat till bloggen! Älskar den! :)

  SvaraRadera
 2. Jag älskar också listor och den här håller med om nästan varje punkt på, det är när vi kommer till Angel som vi inte riktigt synkar, men vi kanske får agree to disagree ;)

  SvaraRadera
 3. Helena: Agree to disagree låter väldigt bra, haha :)

  SvaraRadera
 4. Bra tio punkter! (; Jag håller nog med ganska bra, även om jag inte är en lika stor fantast av Whedon som du verkar vara. (: Whedonhelgen har varit ett bra initiativ av Fiktiviteter, utan tvekan! ;D

  SvaraRadera
 5. Elina: Tack, glad att du håller med :) Ja, det har verkligen varit superkul att läsa allting!

  SvaraRadera
 6. Väldigt fin introduktion och sammanfattning! :)

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg tror jag höll med om allt!

  Buffy är toppen =)

  Ser fram emot när min box har levererats ^^ Wohooo Senast jag såg hela serien var nog i Gymnasiet 2006. Toklänge sedan, känner mig så stolt som har hållit mig så länge så att det kommer vara helt underbart nu! Har längtat så länge på att få se om den!

  SvaraRadera
 8. Miriam: Tack! Det kommer såklart bli helt underbart att få se serien igen efter alla år som gått, som att se den första gången igen kanske :)

  SvaraRadera
 9. Måste tillägga till en kommentar jag skrev ang. LOTR - anordnar en bokbloggsträff för bokbloggar i Stockholm eller för de som orkar ta sig dit ;) mer info - kolla min blogg

  SvaraRadera
 10. Sv: Precis, det är ju stöld.
  Jag och min kompis pratade om det tidigare idag också, att det måste vara jättesvårt och läsa boken? Jag skulle aldrig ha samvete att ens öppna den.

  Aldrig sett Buffy faktiskt o.o
  Har ingen aning om varför, men ska nog ta och göra det någon gång.
  Har du något tips på någon sida man kan se det på? :)

  SvaraRadera
 11. Svar:(förlåt för sent svar) Håller med, om det är musik (eller tv) på i bakgrunden så kan man inte låta bli att lyssna på det istället för att fokusera på boken.

  SvaraRadera