tisdag 24 maj 2011

Divergent av Veronica Roth

Titel: Divergent.
Författare: Veronica Roth.
Serie: Divergent #1.
Antal sidor: 487.
Utkom: 3 maj 2011.

In Beatrice Prior's dystopian Chicago, society is divided into five factions, each dedicated to the cultivation of a particular virtue—Candor (the honest), Abnegation (the selfless), Dauntless (the brave), Amity (the peaceful), and Erudite (the intelligent). On an appointed day of every year, all sixteen-year-olds must select the faction to which they will devote the rest of their lives. For Beatrice, the decision is between staying with her family and being who she really is—she can't have both. So she makes a choice that surprises everyone, including herself.

During the highly competitive initiation that follows, Beatrice renames herself Tris and struggles to determine who her friends really are—and where, exactly, a romance with a sometimes fascinating, sometimes infuriating boy fits into the life she's chosen. But Tris also has a secret, one she's kept hidden from everyone because she's been warned it can mean death. And as she discovers a growing conflict that threatens to unravel her seemingly perfect society, she also learns that her secret might help her save those she loves . . . or it might destroy her. 


Äntligen, en bok som lever upp till de höga förväntningar man byggt upp innan den kommit ut. Divergent hade mig fast från första meningen och slutade aldrig att dra mig rakt in i berättelsen.

Veronica Roth har byggt upp en fascinerande framtidsbild, där invånarna i hennes framtida Chicago lever i ett slags instängt samhälle som är uppdelat i olika grupper, så kallade factions. Vi har Abnegation, där man värderar osjälviskhet framför allt annat, Amity där man strävar efter fred, Dauntless som är allt för att visa sig modiga, Candor där ärlighet bräckar alling annat, Erudite där man anser att intagandet av kunskap ska gå först. Och så finns det någonting som heter Divergent, men det tänker jag inte berätta vad det är för att undvika att förstöra boken för någon som ska läsa den.
Tris tillhör Abnegation, men när dagen för hennes stora livsavgörande val kommer, dagen då hon ska välja vilken faction hon vill tillhöra, är hon inte säker på vart hon hör hemma. Det är här hela historien kickas igång och det är en fruktansvärt bra sådan. Jag absolut älskade hur handlingen utvecklades och resan som Tris gjorde. För hon gick igenom en sådan stor förändring, man fick verkligen vara med och se hur hon fann sig själv. Den hon var på riktigt.

Man sugs in i boken fram till slutet som var fartfyllt, överraskande och otroligt. Mycket som hände i de sista kapitlen chockerade mig, och jag älskar när böcker lyckas göra det. Mycket oväntat hände som, trots att det inte alltid var positiva saker, passade bra in i berättelsen.

Divergent var en felfri bok. Det är inte ofta jag säger så om böcker, men allting i den här boken var så perfekt utfört. Allting som hände var rimligt, karaktärerna var otroligt välgjorda… Språket var rakt på sak, tilldragande och så väldigt passande för handlingen. Jag kan inte sluta tänka på den här boken, jag bryr mig om karaktärerna och jag vill veta hur det går för dem.

Veronica Roth är en ny favoritförfattare, Divergent en ny favoritbok och att behöva vänta ett helt år på del två i serien kommer bli en riktig plåga.

Handling: 5/5
Språk: 5/5
Karaktärer: 5/5
Omslag: 5/5

Totalt betyg: 5/5

6 kommentarer:

 1. Åh, nu ser jag ännu mer framemot att läsa den här! Tack och lov får jag den nästa vecka c:

  SvaraRadera
 2. Nej, nu har jag läst alldeles för många recensioner som säger att den här boken är helt suverän - jag ger upp, jag tänker läsa den xD Vet inte hur många toppbetyg den har fått, nu MÅSTE jag läsa den xD

  SvaraRadera
 3. Jag ser fram emot att läsa den, den har ju bara fått bra kritik! :)

  Fin blogg förresten, kika gärna in på min :)

  www.fioccodineve.devote.se

  SvaraRadera
 4. Jag har nyligen blivit en läslus och precis som du är jag inne på ungdomsböcker. Jag har mycket att ta ikapp och är sjukt glad över att jag hittat till din blogg för den är perfekt som hjälp =] Tänker lägga den här boken överst i min "attläsa"-lista.

  Kram från din nya läsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Ja, läs Divergent. Den är riktigt bra :)

   Radera
 5. I vinter/vår kommer Divergent att komma ut på svenska. Jag har redan läst de två första böckerna på engelska men jag ser fram emot att få läsa den på svenska också (i väntan på den tredje)... brukar vara så med favvoböcker :-)

  SvaraRadera