lördag 26 november 2011

Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor

Författare: Laini Taylor
Förlag: Little, Brown & Company
Utkom: 27 september 2011
Antal sidor: 418
Serie: Daughter of Smoke and Bone #1

Around the world, black handprints are appearing on doorways, scorched there by winged strangers who have crept through a slit in the sky.  

In a dark and dusty shop, a devil's supply of human teeth grown dangerously low.

And in the tangled lanes of Prague, a young art student is about to be caught up in a brutal otherwordly war. 

Meet Karou. She fills her sketchbooks with monsters that may or may not be real; she's prone to disappearing on mysterious "errands"; she speaks many languages--not all of them human; and her bright blue hair actually grows out of her head that color. Who is she? That is the question that haunts her, and she's about to find out. 

When one of the strangers--beautiful, haunted Akiva--fixes his fire-colored eyes on her in an alley in Marrakesh, the result is blood and starlight, secrets unveiled, and a star-crossed love whose roots drink deep of a violent past. But will Karou live to regret learning the truth about herself?

~*~

I några dagar nu har jag försökt skriva den här recensionen, men har hittills inte lyckats. Så läser du det här betyder det väl då att jag äntligen fått ner mina tankar om denna bok.

Ibland läser man en bok som gör ett så stort intryck på en att man inte riktigt vet hur man ska uttala vad man tyckte eller kände om den. Ni vet säkert hur det är, man har precis läst ut en bok och är så där euforisk och lycklig och vill bara att världen ska veta om det? Så var det med Daughter of Smoke and Bone för mig. Det händer sällan, otroligt sällan, men nu hände det. Och jag är så fruktansvärt glad för det.

Atmosfären i boken är magisk, det finns inget bättre sätt att beskriva det på. Och den är färgglad, och mystisk, mörk, mysig. Allt på samma gång. Men om jag endast fick beskriva Daughter of Smoke and Bone med ett ord så vore det magisk. Alltifrån platserna där boken utspelar sig; Prag, en stad som gjorde mig väldigt fascinerad, och de övernaturliga platserna som man inte riktigt begriper sig på från början men som ju längre in i boken man kommer bara blir helt klara.

Karou är en underbar karaktär. Hon har blått hår som växer ur hennes huvud så, hon är konstnärlig, hon bryr sig om djur, hon kan prata en hel drös med språk (inklusive några inte helt mänskliga..), hon är sig själv och är bara så intressant att följa. De andra karaktärerna ... Jag vet inte inte var jag ska börja. Jag älskar dem allihop, säger jag med risk för att låta alldeles för klyschig och enformig. Men det är sant. De är alla helt otroliga; Brimstone, Madrigal, Thiago... Och Akiva, den manliga huvudkaraktären, är så väldigt intressant. Precis som resten av boken är. Som de övernaturliga varelserna som lever i de olika världarna och hela grejen med tänder som är en otroligt viktig del av handlingen.

Är du inte så förtjust i övernaturliga berättelser, läs den här boken ändå. Om du är osäker på ungdomsböcker, läs den. Om du har det minsta intresse för sagor och magiska berättelser, då ska du definitivt läsa den.

Daughter of Smoke and Bone är årets bästa bok och även en av de mest fascinerande böcker jag någonsin läst.

Handling: 5/5
Språk: 5/5
Karaktärer: 5/5
Omslag: 5/5

Totalt betyg: 5/5

4 kommentarer:

 1. Hade tänkt inkludera denna bok i mitt nästa inköp, och efter att ha läst fin recension tror jag inte att jag kan hålla mig mycket längre.

  SvaraRadera
 2. Argh, vill läsa boken nu! Kom dock på när jag skulle tassa in på min rum och hämta den att den är i min lägenhet i Karlstad. Grr.

  SvaraRadera
 3. Åh, nu vill jag läsa den! Får se när det blir av bara :)

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag ju assugen på den här, en till bok att beställa då o.o

  SvaraRadera