måndag 27 februari 2012

The Mockingbirds av Daisy Whitney

Författare: Daisy Whitney
Förlag: Little, Brown and Company
Andra böcker av författaren:  The Rivals (The Mockingbirds #2)
Serie: The Mockingbirds #1
Antal sidor: 332
Utkom: 2 november 2010
Utläst: 26 februari 2012

Some schools have honor codes. Others have handbooks. Themis Academy has the Mockingbirds. When Alex is date raped during her junior year, she has two options: stay silent and hope someone helps her, or enlist the Mockingbirds--a secret society of students dedicated to righting the wrongs of their fellow peers.

~*~

Ibland läser man böcker som efter att de är utlästa inte lämnar ett särskilt stort intryck på en, varken positivt eller negativt. Man tänker på den lite som man tänker på att äta varje dag. Det bara finns där, man har ingenting emot det och man kanske inte heller ser fram emot det hela tiden eftersom, ja... Det är bara en sån där sak som finns helt enkelt. Det finns och inte mycket mer än så. Precis så här kände jag om The Mockingbirds då jag läste den.

Jag hade hört så många fina ord om The Mockingbirds att jag inte kunde låta bli att läsa den längre. Jag förväntade mig en riktigt bra bok helt enkelt, men fick en som var rätt ljummen. Bakgrundshistorien har sådant potential att detta gör mig ganska ledsen. Alex blir date-raped, våldtagen helt enkelt, och resten av boken handlar om hur hon försöker söka rättvisa för vad som hände mot henne. Det hade kunnat bli så bra. Istället tycker jag att det blir en ganska fattig berättelse med få händelser och mycket upprepning. Hela boken ägnas åt precis samma sak, och det kan jag till viss del förstå. Men man tycker ju att något annat kunde hända under berättelsens gång. Någonting som bara för en liten stund tog fokus från våldtäkten.

Karaktärerna var helt okej, och de är väl en av de enda anledningarna till att jag vill läsa fortsättningen på The Mockingbirds. Det och att jag gillade hela grejen med att eleverna var tvungna att skapa rättvisa själva på skolan då lärare och rektor blundade för allt som de inte ansåg var något deras elever ägnade sig åt. The Mockingbirds är namnet på den grupp elever som är till för att hjälpa andra elever som råkat ut för felaktig behandling, och medan jag gillade upplägget så var det ibland lite...onormalt, det de gjorde. Inte särskilt trovärdigt. Men jag gillade det ändå.

Andra boken i Daisy Whitneys serie, The Rivals, har nyss kommit ut och läsa den tänker jag definitivt göra. Slutet av första boken gav mig starka förhoppningar om att nästa kan vara bättre. Jag hoppas det i alla fall.
 
Handling: 3/5
Språk: 4/5
Karaktärer: 3,5/5
Omslag: 3/5

Totalt betyg: 3,5/5

3 kommentarer:

 1. Har du läst "Säg något" av Laurie Halse Anderson? Den handlar även om ett våldtäcktsoffer. Hemsk bok, men bra. Och filmen (Speak) som är baserad på boken är bra den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste den för ett par år sedan. Så fruktansvärt bra, och definitivt en bok jag kommer läsa om många gånger. Har även sett filmen ett par gånger, och håller med om att även den är bra :)

   Radera
  2. Jag hittade till min stora glädje ett ex av boken på en loppis för inte så länge sedan. Sådant blir man glad av :)

   Radera