måndag 13 februari 2012

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell

Författare: Johanna Thydell
Förlag: Alfabeta
Andra böcker av författaren: I taket lyser stjärnorna (2003) och Det fattas en tärning (2006)
Antal sidor: 245
Utkom: 7 september 2010
Utläst: 10 februari 2012
 
 
 
 
"Välkomna ska ni vara till livet med Nora Jonasson! Här älskar man människor som inte älskar tillbaka. Här pluggar man till prov man ändå misslyckas på. Här blir man bjuden på fester men orsakar istället katastrofer på balkonger. Här är man vän med vänner som plötsligt tycker att man är ett riktigt svin. Här tror man att man är på ett visst sätt men så är man tydligen inte det."
Tänk att det kan vara så svårt, livet. Fast Nora har det egentligen inte så förfärligt. Inte skär hon sig i armarna eller stoppar fingrarna i halsen, men ändå känns det som om hon inte duger, inte är tillräckligt smart, snygg, smal, cool.

~*~
 
För många år sedan läste jag Johanna Thydells bok I taket lyser stjärnorna och jag minns att jag verkligen tyckte om den. Jag vet också att jag har hennes Det fattas en tärning liggandes någonstans i någon låda i förrådet, så självklart blev jag nyfiken när hon kom ut med sin nya bok, Ursäkta att man vill bli lite älskad. Men jag hade för höga förväntningar. Trots att jag inte har läst hennes första bok på så länge så minns jag den och hade väl hoppats på att den här skulle vara lika minnesvärd. Dock blev det snarare motsatsen.

Läsningen av den här boken gick verkligen upp och ner för mig. I början avskydde jag den och allt som stod i den. Jag avskydde Nora och hennes så kallade kompisar och hela handlingen vara bara ingenting för mig. När jag läser en bok så måste jag kunna relatera till åtminstone EN av karaktärerna, men i Ursäkta att man vill bli lite älskad så fanns det ingen jag tyckte ens lite om. Inte ens Stoffe, Noras kärleksintresse som ju faktiskt inte gjorde särskilt mycket mer än var där mest genom hela boken.

Dock hände någonting sedan som gjorde att jag i alla fall stod ut med berättelsen. Kanske var det Noras ganska så underhållande tankar eller det faktum att jag insåg att om samma sak som hände Nora hade hänt mig när jag var i hennes ålder så hade jag väl reagerat på samma sätt. Oavsett så klarade jag åtminstone av att läsa ut boken och kunde i slutändan stänga igen den utan att helt och hållet avsky den.

Någonting jag måste påpeka är Johanna Thydells språk och hennes sätt att verkligen få orden på sidorna att flyta fram, det är något jag verkligen tyckte om. Hur hon använde sig av meningar och byggde upp det hela. Så, jag får väl ta och gräva upp Det fattas en tärning och se om den är mer i nivå med I taket lyser stjärnorna.

Handling: 2/5
Språk: 4/5
Karaktärer: 3/5
Omslag: 1/5

Totalt betyg: 2,5/5

2 kommentarer:

  1. Läste den för något år sen, och jag tyckte om den då. Tror att den passar bättre för lite yngre faktiskt :)

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte också om den... (:

    SvaraRadera