onsdag 28 mars 2012

The Future of Us av Jay Asher och Carolyn Mackler

Titel: The Future of Us
Författare:
Jay Asher och Carolyn Mackler
Förlag: Razorbill
Antal sidor: 356
Utkom: 21 november 2011
Utläst: 24 mars 2012

It's 1996, and Josh and Emma have been neighbors their whole lives. They've been best friends almost as long - at least, up until last November, when Josh did something that changed everything. Things have been weird between them ever since, but when Josh's family gets a free AOL CD in the mail, his mom makes him bring it over so that Emma can install it on her new computer. When they sign on, they're automatically logged onto their Facebook pages. But Facebook hasn't been invented yet. And they're looking at themselves fifteen years in the future.

By refreshing their pages, they learn that making different decisions now will affect the outcome of their lives later. And as they grapple with the ups and downs of what their futures hold, they're forced to confront what they're doing right - and wrong - in the present.

~*~

Något jag verkligen ogillar när det kommer till böcker är då författaren, i det här fallet författarna, har en så himla bra idé men när de väl utför den så blir det flopp av det hela. Grundtanken bakom The Future of Us är genialisk. Två tonåringar på 90-talet upptäcker sig själva på Facebook i framtiden, Facebook har liksom inte ens uppfunnits när detta händer. Det låter som världens bästa premiss och det hade kunnat bli åh, så bra. Istället blir det hela istället en platt historia där det roliga är sällsynt och det mesta är ointressant.

Emma och Josh var verkligen några av de tråkigaste karaktärer jag stött på, Josh snäppet bättre än Emma dock. Jag blev irriterad på Emma mer än ett par gånger och kunde inte bry mig mindre om hennes jäkla problem som bara var så fåniga och triviala att jag ville kasta iväg boken. Hon gillade inte sin framtid, den hon såg på Facebook, så hon bestämde sig för att ändra på den. Dumma, dumma flicka. Man kan inte bara läsa en liten mening om sitt liv om femton år och få en uppfattning. Makar, barn och vänner kom och försvann och det hela blev tröttsamt redan efter att ha ändrats för första gången.

Boken utspelar sig under cirka en vecka och under dessa dagar så hände absolut ingenting intressant. Ingen. Ting. De upptäckte Facebook, läste vad de gör om 15 år, gillade inte vad de såg, ändrade på sin framtid. Och så vidare. En så himla bra premiss och ett så himla värdelöst utförande. Det var förutsägbart och det var helt enkelt väldigt, väldigt tråkigt. En stund kunde någonting hända och kapitlet tog slut och fick mig att tänka 'Oh, en cliffhanger! Nu, äntligen, blev det spännande.' Men icke. Ingen spänning alls.

Det som drar upp betyget är just själva tanken bakom boken, och idén med att se sin framtid på Facebook. Det är i mitten på 90-talet så alla referenser till dessa år bidrog självklart också till att dra upp betyget, då jag som levde mina tio första år mellan 90 och 00 kände igen en hel del av dem. Det roligaste i hela boken var helt klart att läsa om hur Emmas mamma och styvpappa spelade in Seinfeld på VHS en dag i veckan när det sändes. Vad det säger om boken, det vet jag inte...

Slutet lämnade en hel del obesvarade frågor efter sig. Saker som togs upp försvann bara utan att förklaras. Och såvitt jag vet så är detta ingen serie, utan en fristående bok. Vem vet, kanske beror denna tråkiga förvirring som är The Future of Us på att den är skriven av två författare som helt enkelt inte borde skriva ihop. För deras samarbete blev tyvärr denna gång en flopp.

Handling: 2,5/5
Språk: 3/5
Karaktärer: 3/5
Omslag: 3,5/5

Totalt betyg: 3/5

1 kommentar:

  1. Hm... det låter inte som någon vidare bra bok, vilket är synd då jag älskade Ashers bok Tretton skäl varför. Förhoppningsvis kommer han tillbaka med en bra bok. :)

    SvaraRadera