fredag 20 januari 2012

3 bokserier jag är rädd för att läsa om

Omläsningar var väldigt vanligt förekommande då jag var yngre, läste om mina favoritböcker lite då och då. Men sedan jag för kanske 4 år sedan upptäckte den värld av böcker som är Young Adult så har jag liksom inte haft en tanke på att läsa om några böcker. Med undantag för The Hunger Games då. Har bara läst om ett fåtal böcker och anledningen är dels att det finns så många nya böcker att läsa och let's face it, ingen av oss har tid att både läsa alla nya OCH läsa om de man redan läst. Men det är även så att jag är lite rädd för att läsa om mina favoritböcker, om det var längesedan jag läste dem. Är rädd för att jag ska börja ogilla dem, störa mig på någonting (som jag störde mig på Bella andra gången jag läste Twilight...), eller helt enkelt bli galet uttråkad och förlora det där fina minnet av boken.

Här är 3 bokserier som jag vill läsa om, men samtidigt är lite skraj inför:


1. Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn
Självklart. Har inte läst dem på tre år och har ingen aning om hur de är som böcker längre, har läst så många bättre böcker sedan jag älskade dessa att jag inte vet alls hur jag kommer uppfatta dem nu. Men ändå känner jag hela tiden att jag vill återgå till dem och läsa om allting i dem. Har liksom knappt något minne av vad som händer i dem, bara de "stora" händelserna som definierar böckerna ligger kvar i minnet.

2. Systrar i jeans
Dessa böcker minns jag som otroliga, underbara och världens bästa. För det var det jag tyckte när jag var sisådär fjorton. Vet inte ens hur många gånger jag läste om första boken, säkerligen över tio. När jag fick den fjärde och sista boken i mina händer så började jag nästan gråta... Haha. Senast jag läste om hela serien var sommaren 2007 och jag minns knappt ens vad personerna i dem heter, förutom de fyra huvudpersonerna då. Men vad kommer hända om jag läser dem nu? Och på engelska för första gången? Kommer de kännas barnsliga, tråkiga, eller dåliga? Jag är verkligen skiträdd för att läsa dem! Trots det så har jag planerat att göra just detta i sommar... Gulp.

3. Harry Potter
Ja, för tro det eller ej, jag har faktiskt läst de två första böckerna. För kanske 12-13 år sedan? Nu känner jag mig gammal också... Haha. Men tror att jag var ungefär nio när min mamma och jag läste första boken högt tillsammans. Och jag älskade den! Sedan läste vi nummer två. Sedan tog det stopp. Och nu har det gått så lång tid att jag inte vet om jag har lust att läsa om dem, för jag började på första boken förra året och det kändes som om jag förstörde hela minnet av den. Kanske var det på grund av att den var översatt till svenska? Jag vet inte. Men försöka igen, det ska jag definitivt. Man vill ju veta vad man missar.


Ska i alla fall läsa om några av dessa i år. Funderar på att göra någon slags serie med inlägg under omläsningen för att antingen skriva av mig av frustration om jag inte gillar böckerna eller tjuta ut min glädje om de är precis så bra som jag minns, haha. Vi får väl se hur det blir!

5 kommentarer:

 1. Det vore intressant att läsa om dina omläsningar =)

  Jag har läst om Systrar I Jeans på senare år, och tycker fortfarande om dem. Funderar på att läsa Ann Brashares nya bok, om tjejerna när de är vuxna: Sisterhood Everlasting!

  SvaraRadera
 2. Och jag har fortfarande inte läst systrar i jeans och Harry Potter... Jag får ta och göra det i år:)

  SV: Verkligen!:/

  SvaraRadera
 3. Intressant, för de flesta av serierna du nämner känner jag likadant angående. Det var ett par år sedan jag läste Twiligt-serien för första gången, men jag känner inget behov av att läsa om den. Hur som haver är jag dock ofantligt sugen på att läsa om Systrar i jeans (och som jag såg att Jonna skrev, så funderar jag med på att läsa Sisterhood Everlasting - har emellertid hört att många blivit besvikna på den så jag drar mig för den läsningen) samt Harry Potter. Skäms lite halvt för att jag aldrig läste ut Fången från Azkaban.. Borde göra det. Jag ser fram emot att få läsa om dina omläsningar, om du nu får för dig att göra det! :')

  SvaraRadera
 4. Då kan jag tala om att Harry Potter växer varje gång man läser om dem. Det är skönheten med böckerna :)

  SvaraRadera
 5. Jag förstår precis hur du känner angående Twilight. Jag läste den första boken för snart tre år sedan och älskade den verkligen; sedan plöjde jag igen de andra tre så fort jag fick tag på dem. De revolutionerade min läsning på ett sätt för det var Twilight som gjorde att jag upptäckte YA-böcker!

  Men liksom du funderar jag på om jag skulle älska dem om jag läste dem idag...? Och jag vet inte om jag vill riskera att inte göra det, utan ha dem som ett fint minne av en underbar läsupplevelse.

  SvaraRadera