tisdag 3 januari 2012

Mål och utmaningar 2012

Förra året satte jag upp alldeles för många mål med läsningen, och även för dumma sådana. Min läsning påverkas alltid av mitt humör just då jag väljer vad jag ska läsa, att bestämma i förväg vilken bok som ska bli läst fungerar inte så bra. Så i år har jag dragit ner på mina mål och bara satt upp sådana som jag vet att jag kan uppfylla.
Jag har en del att läsa.

Så 2012 ska jag alltså läsa minst ...
50 böcker
(1 läst hittills)

12 böcker av debutförfattare
10 verkliga böcker
3 klassiker
4 böcker skrivna på vers
2 böcker ur en killes perspektiv
2 av Astrid Lindgrens böcker
5 böcker av svenska författare på svenska
1 historisk bok
4 uppföljare till serier jag redan börjat på
3 av Harry Potter-böckerna

Detta ska väl inte vara så svårt? Det tänkte jag ju förra året också, men då hade jag ju helt galna mål och tänkte mig inte riktigt för. Men 2012 ska gå bättre. För att peppa mig själv till att läsa ännu mer har jag gått med i ett par utmaningar (reading challenges som de så fint kallas på engelska). Jag har redan berättat om 2012 Debut Author Challenge, och nu har jag även gått med i en som heter Sophomore Reading Challenge. Ordet sophomore används ju i amerikanska skolor för de som går andra året på high school till exempel, och i detta fallet handlar det om en författares andra bok. Oavsett om det är en fristående eller en bok ur en serie så räknas den till utmaningen. Tänkte att detta var en bra utmaning att gå med i för att få extra pepp inför att läsa uppföljare som kommer ut i år till böcker jag läste förra året till exempel. Har ju lite svårt med de där uppföljarna. Reglerna är att man ska läsa 10 sådana här böcker, debutböckerna i den andra utmaningen är 12. Ni kan se min framgång i bägge utmaningar till vänster om inläggen, där har jag satt upp så kallade "progress bars" för att lättast hålla ordning på hur det går med utmaningarna.

Om någon av er känner för att gå med i någon av dem så finns länkar här och här.

Ett annat, inte så seriöst, mål som jag har i år är att läsa en bok på varje bokstav i alfabetet. Önska mig lycka till ... Det kommer behövas.

Har ni några specifika mål/löften/utmaningar med läsningen?

4 kommentarer:

 1. Sv: Tack detsamma! Din blogg är också väldigt rolig att läsa :)

  Själv är mina mål att läsa 60 böcker (åtta mer än i år), läsa minst en klassiker och läsa minst en engelsk bok per månad :) jag hade ett till mål också, men kommer inte riktigt ihåg ;)

  Lycka till med dina mål!:)

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra och roliga mål och de verkar inte helt omöjliga att uppnå heller :)

  SvaraRadera
 3. Hur gör man sånna "progress bars" ? är det nån widget?

  SvaraRadera
 4. Vad fin design! Lycka till med målen:)

  Samma fråga som Miriams. Hur har du gjort för att få en sån där progress bar? Har kollat runt här och var men hittar inget:/

  SvaraRadera