måndag 19 december 2011

5 teveserier som kunde blivit bra böcker

Om det är ett val jag aldrig kommer göra så är det det mellan böcker och teveserier. Älskar de båda formerna så oändligt och kan inte klara mig utan varken det ena eller det andra. Slår man ihop dessa två känns det lite som att befinna sig i bok- och tevenördshimlen. Som alla bokiga referenser som dyker upp i ett flertal teveserier med jämna mellanrum (t.ex. Gilmore Girls, One Tree Hill), och de böcker där karaktärerna nördar teveserier lika mycket som en själv.

Många gånger när jag sett en otrolig teveserie så får jag lust att läsa en bok i samma anda som serien. Och tvärtom. Ofta hittar jag titlar som skulle kunna uppfylla mina krav, men jag vet ändå innerst inne att det aldrig blir samma sak. Så då blir det istället så att jag önskar att jag kunde förvandla det ena till det andra. Jag har tänkt ut de fem serier jag helst skulle vilja läsa, i ingen speciell ordning alls:

Veronica Mars
Jag kan se det framför mig, Veronica Mars som en serie böcker med cliffhangers som gör att man vill kasta iväg boken tvärs över rummet samtidigt som man vill ge den ett heligt altare. En av de bästa serierna någonsin och med alla sina fantastiska ingredienser såsom karaktärerna, dialogerna, mysterierna och helhetskänslan, skulle Veronica Mars-böckerna mycket väl kunnat fara rakt in i mitt hjärta och stanna där för evigt. Jag vill liksom ha mer Logan Echolls...

Gilmore Girls
Som jag då nämnde ovan så har denna underbara serie en hel drös med bokreferenser då Rory som är en av seriens huvudkaraktärer är en större boknörd än de flesta. Varenda Gilmore Girls-avsnitt är som ett litet party för någon som älskar bok-, teve- och filmreferenser. Så varför skulle det inte fungera som en bok i sig självt? Mamma-dotter-relationen mellan Lorelai och Rory är så fantastisk även den att jag inte skulle ha någonting emot att följa dem i bok efter bok under flera år. Hade räckt med en tunn liten pocket, så länge man fick komma tillbaka till Stars Hollow och träffa alla färgstarka karaktärer som utan tvekan hade briljerat på sidorna lika väl som på teveskärmen.

My So-Called Life

My So-Called Life-casten
En klassisk, alldeles för kort, gammal ungdomsserie. Seriens upplägg med ett gäng tonåringar där Angela som börjat hänga med de väldigt annorlunda Rickie och Rayanne står i centrum har allt som en bra contemporary YA ska ha. Jag tror definitivt att Angelas smått rebelliska tonårstillvaro med allt som ingår hade fungerat även att läsa i bokform. Och jag tror nog att Jordan Catalano hade varit lika enkel att swoona över även om han inte porträtterades av Jared Leto...

Bones
Nu är ju själva serien Bones baserad på ett gäng böcker från början, men om jag har förstått det rätt så skiljer de sig en del. Det verkar till exempel inte finnas någon Booth i böckerna (!!!), och så kan man ju bara inte ha det. Jag önskar att Booth och Brennan fick sig en rad böcker där man sida efter sida kunde följa deras härliga konversationer och fina förhållande.

Supernatural
Den här serien om bröderna Dean och Sam Winchester har visserligen fastnat på papper då det skrivits en del böcker om dem.. Dessa har jag dock inte läst, även om jag har en i bokhyllan, men jag är ganska säker på att de inte skulle kunna mäta sig med the real deal. Vad jag vill ha är allt som är så otroligt bra med serien, fast som bok. En bok som är precis lika bra som teveserien. Kan någon ge mig det i julklapp, snälla? Tillsammans med de fyra andra serier jag just nämnt? Vore ju freaking awesome om det kunde fixas.

1 kommentar:

  1. Sv: Precis. :)
    Tankarna börjar hos mig själv, sedan så liksom går jag tillbaka och kollar på t.ex andras recensioner, vilket leder till att mina tvivel stärks ännu mer. x)

    SvaraRadera