fredag 2 december 2011

Crank av Ellen Hopkins

Titel: Crank
Författare: Ellen Hopkins
Förlag: Margaret K. McElderry Books
Utkom: Oktober 2004
Antal sidor: 537
Serie: Crank #1

Kristina Georgia Snow is the perfect daughter: gifted high school junior, quiet, never any trouble. But on a trip to visit her absentee father, Kristina disappears and Bree takes her place. Bree is the exact opposite of Kristina -- she's fearless.

Through a boy, Bree meets the monster: crank. And what begins as a wild, ecstatic ride turns into a struggle through hell for her mind, her soul -- her life.

Att läsa en bok som man vet har en viss sanning i sig, eller kanske ganska mycket sanning, är så märkligt. Jag satt och läste denna bok och kom hela tiden på mig själv med att undra just vad det var som faktiskt hade hänt och vad som var påhittat. Då boken handlar om en väldigt ung tjej som blir beroende av en drog, så är det antagligen naturligt att man undrar. Författarens dotter gick igenom det som huvudpersonen Kristina gör i boken och att veta det medan man läser gör hela upplevelsen så mycket starkare.

Dessutom är boken skriven på vers, vilket gör att Hopkins med få ord måste få ut sitt meddelande till läsaren, och det lyckas hon med. När böcker är skrivna på det här sättet så blir orden så mycket mer kraftfulla och de kryper in under huden på en och stannar där. Drogen som Kristina blir beroende av kallas Crank, vilket är ett smeknamn för metamfetamin. Men hon kallar det the monster. Och det är just det, ett monster som sakta äter upp hennes själ:

Flirtin’ with the Monster
Life was good
before I
met
the monster
After,
life
was great,
At
least
for a little while.
Från Crank.

Handling: 5/5
Språk: 5/5
Karaktärer: 5/5
Omslag: 4/5

Totalt betyg: 5/5

1 kommentar: