fredag 18 mars 2011

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Bjørn Sortland


Titel: Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?
Författare: Bjørn Sortland.
Antal sidor: 120.
Utkom: 2008.
Originaltitel: Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?
Andra böcker av författaren på svenska: 12 saker man måste göra innan världen går under, Tricks, Alla har ett hungrigt hjärta.

Markus är 19 år och kär för första gången. På riktigt. Och det är som om livet börjar i samma stund han ser Ingrid för fösta gången. Från och med då handlar allt om längtan och hopp om ett liv tillsammans.

Men allt blir inte riktigt som Markus tänkt sig. När han förälskar sig i Ingrid blir kärleken i stället vägen mot slutet. För Ingrid är sjuk, och hon blir allt sämre i takt med att förhållandet djupnar. Till slut kan de inte bortse från det uppenbara, den enda framtidsbilden för det förälskade paret är döden.

I Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? skildras två unga människors möte i gränslandet mellan liv och död. Det är en roman om kärleken och dess kraft att växa även där luftrummet domineras av kvävande mörker.

Jaa… Vad är egentligen så skört att det bryts om du säger dess namn? Det nämner de aldrig i den här boken. Jag antar att det är upp till var och en att komma på sitt eget svar. Eller så finns det ett svar. Inte vet jag. Men jag vet vad jag skulle svara i alla fall…

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? är en fin bok, det är den. Jag har märkt att när jag skriver om böcker jag tycker är alldeles fina och så, då blir mitt språk och mina ord alldeles annorlunda. Jag skriver på ett annat sätt. Kanske för att det är så skört att tala om sådana här böcker, det är faktiskt känslor inblandade.

På 120 sidor hinner man lära känna Markus och Ingrid och få reda på att Ingrid är sjuk och snart ska dö. Inte så konstigt att boken är fin. Det blir sorgligt och det blir mörkt, men samtidigt är det mysigt att läsa. Så varför kan jag inte ge den här boken mer än betyget 3.5/5? För att den tog slut för fort. Den innehöll för lite, jag ville ha mer. Men jag antar att de få sidorna och de korta styckena är vad som gör boken så pass fin som den faktiskt är. Läs den, tycker jag. Om du vill läsa en hemsk men samtidigt vacker berättelse om kärlek och död.

Handling: 5/5
Språk: 4/5
Karaktärer: 3/5
Omslag: 3/5

Totalt betyg: 3.5/5

1 kommentar:

  1. Åh vad jag känner igen det där, hur en bok kräver att man talar om den med särskild respekt. Sträckläste i min bil medan jag satt och väntade på nåt, den var just fin och fasligt sorglig och äntligen sätter du ord på det - jag ville ha mer!

    http://www.youtube.com/watch?v=2UEw2Qe50v8
    http://linapinaballerina.blogspot.com/2011/03/anyone-who-ever-held-you-would-tell-way.html

    SvaraRadera