måndag 17 januari 2011

Shiver av Maggie Stiefvater

Titel: Shiver.
Författare:
Maggie Stiefvater.

Serie:
The Wolves of Mercy Falls #1.

Antal sidor:
392.

Utkom:
1 augusti 2009.

Andra böcker av författaren:
Linger (The Wolves of Mercy Falls #2), Lament, Ballad.


the cold.
Grace has spent years watching the wolves in the woods behind her house. One yellow-eyed wolf—her wolf—watches back. He feels deeply familiar to her, but she doesn't know why.

the heat.
Sam has lived two lives. As a wolf, he keeps the silent company of the girl he loves. And then, for a short time each year, he is human, never daring to talk to Grace...until now.

the shiver.
For Grace and Sam, love has always been kept at a distance. But once it's spoken, it cannot be denied. Sam must fight to stay human—and Grace must fight to keep him—even if it means taking on the scars of the past, the fragility of the present, and the impossibility of the future.

Shiver har stått i min bokhylla i snart ett år, men ändå har jag inte läst den förrän nu. Stort misstag. Hade jag vetat bara en liten del av vad den här boken skulle få mig att känna så hade jag läst den direkt när jag köpte den.
Maggie Stiefvater skriver så otroligt fint, så fint att jag blev tårögd bara av att läsa hennes ord. Det är poetiskt, det är vackert, det är alldeles underbart. Böcker som Shiver påminner mig verkligen om varför jag älskar böcker och att läsa. Jag vill inte kalla den perfekt, för ingen bok är väl perfekt och den har ett par brister, men den kommer så otroligt nära perfekt som den kan komma.

Sam och Grace var två väldigt utvecklade och unika karaktärer, tycker jag. Ofta när man läser böcker tycker jag att karaktärerna påminner om de från någon annan bok. Men inte Sam och Grace. Tillsammans är de så fina att det gör ont och även om jag tycker att boken inte handlar om speciellt mycket egentligen så gör det ingenting, att bara få läsa om Grace, Sam, skogen, vargarna, vintern… Det räcker. För det är så underbart beskrivet och utfört. Hela grejen med att Sam måste kämpa för att fortsätta vara människa älskade jag. Man visste aldrig hur det skulle gå, vilket jag tycker är viktigt i böcker. Jag måste verkligen hålla mig ifrån att utbrista en massa fåniga saker när jag skriver om den här boken, för den får mig verkligen att känna mig helt yr av lycka. Slutet fick mig att tappa andan, det var ett perfekt slut, och om det inte vore för alla de böcker jag redan har som jag måste läsa så hade jag skyndat mig att skaffa Linger, bok två i serien.

Innan jag läste Shiver så tyckte jag att omslaget var lite tråkigt. Men nu tycker jag helt tvärtom. Det passar boken, handlingen i den och språket. Alldeles, alldeles fantastiskt.

Handling: 4,5/5
Språk: 5/5
Karaktärer: 5/5
Omslag: 5/5

Totalt betyg: 5/5

1 kommentar:

  1. Har läst denna bok fast på svenska och jag gillar den.
    Längtar tills sista delen kommer ut.

    SvaraRadera